bio-forum.pl

Gyromitra gigas?

bez logowania - można przeglądać
Discinaceae

od paź.2007

1. Gyromitra gigas?
1
2
3

20. 04. 2016 skraj tyczkowiny sosnowej, przy drodze.

Jakaś brzoza w zasięgu by się tam znalazła, dębu nie zauważyłem, choć widać na ściółce liście, więc albo przeoczyłem albo jeszcze do niedawna był.

z1

Zebrałem bo totalnie;-) nie pasowały mi te grzybki na kasztanowatą i mikro chyba wszystko rozwiewa. Co prawda wymiary zarodników ( okular z podziałką) wyszły mi trochę większe, bo 27-28/10-12 mikronów, ale zarodniki piestrzenicy kasztanowatej u mnie wyszły również większe, bo 22-23/12-13 mikronów i wychodzi na to, że mam "rozjechany" mikroskop :) Brodawkowania nie zauważyłem, może dlatego że zarodniki w workach.

p1

parafizy

od mar.2010

2. Gyromitra gigas?

Ładna:-) To ona:-)

od maj.2009

3. Gyromitra gigas?

Niektórzy prubuja ją podzielić i z tak wąskimi zarodnikami to mogłaby być Gyromitra korfii, ale szkoda że pobrałeś mało dojrzałe owocniki.

Ja ich jeszcze nie pobieram, w zasadzie w ogóle nie pobieram, biorę małe fragmenty żeby obejrzeć zarodniki.

od kwi.2004

4. Gyromitra gigas?

A jak szerokie są parafizy?.

od wrz.2005

5. Gyromitra gigas?

Jacku, wyślesz mi suszka?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji