bio-forum.pl

roślina skraju lasów, bobowata?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. roślina skraju lasów, bobowata?
17.maj.16 17:57
Damian Niedobecki ("damianos")

Witam, jaka to roślina z załączonego zdjęcia? Kwitnie na początku maja, wysokość 15-25cm, po przekwitnięciu kwiatów ukazują się strąki, stąd moje podejrzenie o bobowate. Kwiaty lubo oblatywane przez błonkoskrzydłe. Siedlisko - przydroża w sąsiedztwie lasów, skarpy leśne i łąkowe.

od wrz.2009

2. roślina skraju lasów, bobowata?

Mało widać, ale przypomina Lathyrus linifolius.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. roślina skraju lasów, bobowata?
17.maj.16 23:11
Damian Niedobecki ("damianos")

Chyba faktycznie to będzie groszek skrzydlasty - dzięki za pomoc. Ale zadam jeszcze jedno pytanie. Chcę bowiem trochę tego groszku rozmieścić wokół mojej pasieki. Czy lepiej będzie przesadzać kłącza (jeśli tak, to kiedy, jesienią?), czy może jednak zebrać nasiona i wysiać w miejscu docelowym (jeśli ta opcja, to kiedy najlepiej zebrać nasiona, czy nie całkiem dojrzałe, czy w pełni wyschnięte, no i w którym miesiącu wysiać - tego samego roku czy może na wiosnę po stratyfikacji?).

od wrz.2009

4. roślina skraju lasów, bobowata?

Jeśli chodzi o rozmnażanie, to pomoc można uzyskać w dziale "Ogród".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji