bio-forum.pl

Scleroderma cepa?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2025

1. Scleroderma cepa?

28. 07. 2016; Szpaler leszczyn w pobliżu zabudowań siedliska rolnego. Około 15 owocników. Gładkie, błyszczące, o relatywnie dużej gęstości w porównaniu do innych tęgoskórów. Często z głębokimi bruzdami/spękaniami. Dołem białawe. Porównując obrazy makro i wygląd zarodników - myślę, że typowanie może mieć "dobre rokowania"? Ciekaw jestem Waszych opinii.

Zarodniki - H20 (x1000) - jeśli dobrze interpretuję, wygląd kolców odpowiada S. cepa? Brak, (albo nie widzę;-)) - siateczkowatej ornamentacji.

od mar.2025

2. Scleroderma cepa?

Tu bardzo podobne:

I nawet "determinado por un experto".:-)

Chyba staram się iść na skróty.;-)

(wypowiedź edytowana przez przemochle 29. lipca. 2016)

od maj.2003

3. Scleroderma cepa?
2.sie.16 09:29
Anna Kujawa "AniaK"

tak, to on

od maj.2009

4. Scleroderma cepa?

Nawet nie wiedziałem, że z kategorią [E]:-)

Oj! - nie macie litości nade mną... teraz nie oprę się pokusie i będę musiał sprawdzić swoje "kartoflaki":-)

od mar.2025

5. Scleroderma cepa?

Dzięki Aniu.:-)

Mirku, Twoje wyglądają na S. bovista. Też kategoria "E".:-) Jak znajdziesz czas, to pokaż kiedyś zarodniki.

Jeśli dobrze typuję, to chyba jedyny gatunek, który u mnie nie występuje.;-):-)

od maj.2009

6. Scleroderma cepa?

Pewnie, że pokarzę w oddzielnym watku... niestety ale za jakiś bliżej nie określony czas:- (

W tłumaczeniu na nasz język forumowy: jak znajdę wolny czas:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji