bio-forum.pl

Pionierski gatunek na dnie osuszonego stawu

bez logowania - można przeglądać

od maj.2007

1. Pionierski gatunek na dnie osuszonego stawu

Mocno się zdziwiłem, znajdując na dnie osuszonego stawu inwazyjny gatunek Erechtites hieracifolia (Erechtites jastrzębcowaty). O ile - jako gatunek pionierski na siedliskach borowych - coraz częściej widywany jest w kraju na porębach i obszarach powiatrołomowych, to w takim miejscu, raczej zaskoczenie. Na wilgotnym podłożu rosło kilkanaście osobników. Ciekawy jestem czy wytrzyma konkurencję brzozy brodawkowatej, olszy czarnej, situ rozpierzchłego, uczepów i innych gatunków.

od kwi.2015

2. Pionierski gatunek na dnie osuszonego stawu

Na terenie piaskowni grabówka/kotlarni też ta roślinę spotkałam na obrzeżu niewielkiej niecki w podobnym środowisku co pokazałeś na foto. Też nie widać było by jej "sąsiadki" przeszkadzały choć były dość gęste i trudno było się dostać by zrobić fotke :)

(wypowiedź edytowana przez monikapastryk 03. września. 2016)

od cze.2010

3. Pionierski gatunek na dnie osuszonego stawu
3.wrz.16 16:01
Piotr Grzegorzek

W Chrzanowie, w lasach w okolicy nowo wybudowanej obwodnicy tez już jest.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji