bio-forum.pl

Czy to jaskier kaszubski?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Czy to jaskier kaszubski?
Prawie cała roślina
Liście dolne i górne

Rośnie na Podlasiu razem z zawilcami gajowymi i ma różne liście: dolne ( odziomkowe) prawie okrągłe a górne palczaste.

od lut.2007

2. Czy to jaskier kaszubski?

Jest to Ranunculus auricomus, czyli jaskier różnolistny

od sty.2007

3. Czy to jaskier kaszubski?

Małgosiu, ja początkowo też myślałem, że to jaskier różnolistny, ale ta roślina ma inne liście odziomkowe (niepodobne do tych) i również inne - łodygowe.

Liście łodygowe i odziomkowe tego "mego" jaskara pokazałem na drugim zdjęciu w poprzednim poscie, a w tym - tylko całe (nie uszkodzone) liście odziomkowe, które nie są podzielone, przeciwnie niż u jaskra różnolistnego, który te dolne liście ma 3-5-dzielne, a - łodygowe też niepodobne.

od maj.2003

4. Czy to jaskier kaszubski?
30.kwi.07 17:53
Anna Kujawa "AniaK"

Też myślałam, że to różnolistny, ale piłkowanie liści na łodydze i kształt tych odziomkowych wskazują na kaszubskiego. Dla mnie to "egzotyczna" roślina - u mnie nie rośnie i nie trafiłam na nią nigdy w innych rejonach Polski:-)

od sty.2007

5. Czy to jaskier kaszubski?

R. cassubicus, dość typowy, co rzadkie w grupie R. auricomus/cassubicus, występuje tu apomiksja fakultatywna i często wyróżnia się szereg drobnych gatunków

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji