bio-forum.pl

Borowik sosnowy?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Borowik sosnowy?
1

2016. 07. 17. Buczyna.

od maj.2009

2. Borowik sosnowy?

bez sosny?

od gru.2003

3. Borowik sosnowy?

w buczynach też rośnie

od maj.2009

4. Borowik sosnowy?

No patrzcie, przeniósł się w buczyny:-)

- a u mnie ostatnio coraz rzadziej spotykany, nawet w typowych lasach sosnowych:- (

Ładne, to mało powiedziane:-)

od paź.2009

5. Borowik sosnowy?

U mnie praktycznie nie do znalezienia, w ubiegłym roku znalazłem jednego, a trzydzieści lat temu zbierałem je setkami.

od maj.2009

6. Borowik sosnowy?

Pewnie zmiana klimatu?

U mnie często pokazywał się już w maju. Teraz zazwyczaj w tym okresie jest sucho "jak pieprz" w lesie. Do tego upodobanie do gleb piaszczystych i to mogą być tego powody?

Nawet usiatkowany, który jeszcze kilka lat temu występował bardzo obficie w okresie letnim, po kilku latach suszy zaledwie "zipie":- (

W tym roku nawet pomimo niezłej "koniunktury", pokazał sie też sporadycznie.

Co tam grzyby, lasy padają jak "mrówki":- (

Puszcza Białowieska to tylko jeden z mocniej "rozdmuchanych" areałów. Monokultury świerkowe, nawet młode, zaczynają już wysychać. W okolicy Krynek (wschodnia granica kraju) tną je na "potęgę". Świerk się od nas wycofuje, nie ma co ukrywać, tylko nasi politycy widzą w tym winę kornika:- (

Miejmy nadzieje, że ten rok trochę sytuacje poprawi. Od trzech lat to najbardziej deszczowy rok... chociaż opadów tez nie było zbyt dużo, ale i nie było długotrwałych okresów bez deszczu. W poprzednich trzech latach prawie przez trzy miesiące letnie, w niektórych rejonach, kropla deszczu nie spadła:- (

od mar.2010

7. Borowik sosnowy?

U mnie dziś calutki dzień leje:-) Aż miło!:-)

od wrz.2006

8. Borowik sosnowy?

Znaczy się, ten mój to jednak sosnowy?

od mar.2010

9. Borowik sosnowy?

Krzysztof ten twój to borowik sosnowy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji