bio-forum.pl

Mleczaj Smaczny?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Mleczaj Smaczny?
9.sie.17 23:38
marcin p ("rumek806")

Witam

Czy grzyb na zdjęciach to mleczaj smaczny?

Po uszkodzeniu obficie wylewało się białe mleczko bez wyraźnego smaku.

od mar.2010
#0

2. Mleczaj Smaczny?

Tak, a nie czułeś zapachu rybki?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Mleczaj Smaczny?
10.sie.17 07:49
Marcin P ("rumek806")

Nie czułem zapachu rybki ale to może przez mój słaby węch.

od maj.2009
#0

4. Mleczaj Smaczny?

Bez mikroskopu oraz innych dokładnych danych nie da rady co do gatunku:- (

Zdecydowanie jednak nie jest to Lactarius volemus, bardziej bym sie raczej skłonił w kierunku Lactarius rufus i jemu podobnych.

od paź.2007
#0

5. Mleczaj Smaczny?

A dla mnie volemus jak byk:-)

od maj.2009
#0

6. Mleczaj Smaczny?

Może i faktycznie, źle się wyraziłem bo miałem napisać, zbyt dużo mi do niego nie pasuje?

Faktycznie mleczko i w zasadzie makro jak najbardziej ale jak nie wyczuć tego zapachu, jeszcze kilka godzin ręce śmierdzą po jego dotknięciu:- (

Poza tym, nigdy jeszcze w takim siedlisku go nie znalazłem. Czy to jakieś torfowisko? U mnie rośnie zazwyczaj pod dębami.

Nie wiem jak u was ale u mnie mnie na monitorze blaszki praktycznie białe, bez żadnych plamek a kapelusze juz rozpostarte, przynajmniej gdzieś kilka powinno być?

Do tego nie widzę kapelusza barwy pomarańczowej a raczej brunatnej... pewnie przekłamanie barw.

Dlatego byłbym bardziej ostrożny, tym bardziej że jest kilka podobnych. Chociażby jakieś tam L, ichoratus, L. rubrocinctus i pewnie jeszcze jakieś o których w ogóle nie słyszałem:- (

od mar.2010
#0

7. Mleczaj Smaczny?

Zbierałam je przez cały lipcowy wysyp, do upałów. To on i nic innego. Po prostu stare/mocno dojrzałe osobniki. Zdjęcia robione zaraz po przekrojeniu, dlatego brązowych przebarwień blaszek/miąższu nie widać, chociaż na ostatnim zdjęciu trzon zaczyna się już przebarwiać. Nakładłam ich w ocet, bo już nie przejadałam, taki był wysyp. Ciekawe, czy będą dobre. U mnie też pod dębami.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. Mleczaj Smaczny?
10.sie.17 13:07
Marcin P ("rumek806")

Rósł w lesie z przewagą buków i jodeł, dęby też się trafiały.

W smaku nie był piekący.

Na zdjęciach tak nie widać ale mleczko się wręcz z niego wylewało po przekrojeniu czy też nacięciu.

(wypowiedź edytowana przez rumek806 10. sierpnia. 2017)

od maj.2009
#0

9. Mleczaj Smaczny?

Żeby nie wdawać się w niepotrzebną dyskusje powiem tylko tyle, że ja nie jestem w 100% przekonany, że to ten gatunek... może wina dość odmiennej interpretacji spowodowanej warunkami fotografowania lub parametrami aparatu?

W każdym bądź razie L. volemus bardzo długo ma podwinięty brzeg kapelusza. Jak już całkowicie jest rozpostarty to zazwyczaj ma już blaszki poplamione.

@Beata- ja je jadłem tylko raz i więcej nie mam zamiaru, zupełnie mi nie przypadły do gustu... trociny z niezbyt przyjemnym posmakiem.

Dawno ich juz nie fociłem ale u mnie wyglądają nieco inaczej... młodsze i starsze (zdjęcia z trzech stanowisk):

od mar.2010
#0

10. Mleczaj Smaczny?

No widzisz, a u mnie w rodzinie i wśród znajomych, których częstowałam, cieszy się dużą popularnością. Faktem jest, że starałam się zbierać tylko młode, ale moim zdaniem konsystencję mają wcale nie trocinowatą, tylko sprężystą, a smak mi odpowiada. Inny od wszystkiego, ale ciekawy. Samych z resztą nie robiłam tylko przeważnie z gołąbkami i kurkami na gęsto. Co do marynaty, dam znać, jak spróbuję:-)

od maj.2009
#0

11. Mleczaj Smaczny?

No wiesz, ja jestem facetem i jak na mężczyznę przystało, spośród warzyw to najbardziej lubię golonkę a z owoców to chyba najlepiej mi odpowiada karkóweczka:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji