bio-forum.pl

Pełnik europejski

bez logowania - można przeglądać

od maj.2007

1. Pełnik europejski
pelnik1
pelnik2

Pełnik europejski - Trollius europaeus. Właśnie kwitnie, jak dotąd widziałem tylko na jednym stanowisku.

od sty.2007

2. Pełnik europejski

Ja oglądałam ślicznie kwitnącego pełnika europejskiego w naturze na północy Norwegii (Alta), daleko, prawda? A Twój, Mariuszu, to z jakiego regionu Polski (chociaż ogólnie)?

Mam jeszcze takie niejasne wrażenie ze spotkania go także w Polsce (oczywiście nie mówię teraz o ogrodzie botanicznym, gdzie go widziałam), lecz było to zanim nabyłam aparat cyfrowy, a z nim możliwość focenia roślinek. Jak wróci mi pamięć, to napiszę.

od maj.2007

3. Pełnik europejski

Miejsce to Park Krajobrazowy Lasy Janowskie w okolicach rezerwatu "Szklarnia" Siedlisko - Las Mieszany wilgotny. Miejsce bogate w ciekawe gatunki m. in. storczyki Dactylorhiza i czosnek niedźwiedzi kwitnący łanami.

od sty.2007

4. Pełnik europejski

A warto jeszcze wspomnieć, że pełnik europejski jest wpisany do Czerwonej księgi roślin.

od sty.2007

5. Pełnik europejski

Bardzo mnie podnoszą na duchu relacje ze spotkań z rzadkimi roślinami. Budzi to nadzieję, że mamy jeszcze o co zadbać, aby ochronić i obronić, aby nie zaniknęły kolejne gatunki, i kolejne nie musiały wypełniać Czerwonych ksiąg.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Pełnik europejski
3.cze.07 21:42
Halina Michalak ("halusia_m")

Pełnik europejski występuje również w Dolinie Chocieli w okolicach Bobolic (województwo zachodniopomorskie, powiat koszaliński).

od sty.2007

7. Pełnik europejski

A ja znalazłam w necie materiały dowodzące, że w moich szeroko pojętych rodzinnych stronach, pod Poznaniem, kierunek Oborniki Wielkopolskie, występuje pełnik europejski. Szykuję się więc na spotkanie z tym cudnym żółtym kwiatkiem!

A może będzie jeszcze miał interesujące towarzystwo innych rzadkich roślinek...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji