bio-forum.pl

Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek

bez logowania - można przeglądać

od cze.2017
#0

1. Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek

Spotkałem się już kiedyś z podobnym mleczajem w necie i teraz nie mogę odnaleźć jego nazwy.

Jest to jeden z białych mleczajów, smak piekący, zapach trudny do opisania ale może rzodkiewki lub rozkrojonej kapusty?

Charakterystyczna makro-cecha to niebieski kolor na styku blaszek z trzonem

(ale nie zawsze występuje).

A i same blaszki w moim okazie też choć białe to jednak "biły" leciutko na niebiesko.

od paź.2009
#0

2. Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek

Wg mnie to Russula chloroides, ale trzeba poczekać na Alę.

od lis.2008
#0

3. Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek
26.sie.17 18:56
ala mikołaj "wink"

A ja się zgadzam z przedmówcą.

od paź.2007
#0

4. Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek

Sądząc po tej błękitnej otoczce na łączeniu blaszek i trzonu to jest to Russula chloroides. A jaka jest gęstość blaszek na obwodzie kapelusza?

od paź.2006
#0

5. Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek
26.sie.17 19:54
Anna Hreczka "AHa"

Rozpracowywaliśmy ten gatunek kilka lat temu;)

Russula chloroides[grzybiarze.eu]

od cze.2017
#0

6. Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek

To dlatego nie znalazłem, bo szukałem w mleczajach.

A co się tyczy gęstości blaszek na obwodzie to chodzi o ilość na 1 cm czy ilość wszystkich na obwodzie?

od cze.2017
#0

7. Biały mleczaj z niebieskim odcieniem blaszek

No to moje pytanie o gęstość blaszek już nie aktualne.

Ania, dzięki za link :).

Grzybek został w lesie, tak więc będę musiał się jeszcze pofatygować do niego.

(wypowiedź edytowana przez januz 26. sierpnia. 2017)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji