bio-forum.pl

Czy to maślak i czy jest jadalny?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2013
#0

1. Czy to maślak i czy jest jadalny?
20.paź.17 18:25
Marta Kowalczyk "mikki"
mas
mas
mas
mas
mas
mas
mas

Drugie pytanie jest oczywiście ważniejsze :) Młode grzybki rozsiane na niewielkim terenie, w młodniku z przewagą modrzewia, brzozy i sosny, na wzgórku niedaleko sporego stawu (jeśli to ma znaczenie). Wierzch kapelusza żółty, pomarańczowy lub ciepłobrązowy, spód żółty. W smaku łagodne, lekko kwaskowate, wgnieciony spód przybiera barwę lekko różową, pachną typowo "maślakowo". Skórka z kapelusza schodzi bardzo łatwo (jak u maślaka zwyczajnego), jest lekko lepka w dotyku. Bardzo będę wdzięczna za rozpoznanie, ponieważ zostały zebrane do jedzenia :)

od mar.2010
#0

2. Czy to maślak i czy jest jadalny?
20.paź.17 18:41
Beata Łyszkowska "bacia"

maślak żółty, jadalny.

od maj.2009
#0

3. Czy to maślak i czy jest jadalny?
20.paź.17 18:52
Mirosław Gryc "mirek63"

Jak dla mnie smaczniejszy od pozostałych. Z młodych skórki nie zdejmuję.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji