bio-forum.pl

popłoch pospolity?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2010

1. popłoch pospolity?
oa

Cześć:-) Przeglądałam dziś stare zdjęcia i natknęłam się na jedno z 2016, o którym całkiem zapomniałam. Czy możecie mi na jego podstawie (wiem, nie najlepszej jakości:- () potwierdzić, że przedstawia ono Onopordum acanthium?

od cze.2010

2. popłoch pospolity?
13.mar.18 21:52
Piotr Grzegorzek

Zdecydowanie to ten gatunek. Poza tym na prawo od niego tkwi żmijowiec zwyczajny - Echium vulgare. Dwa zielone badylki pośrodku to Conyza canadensis. Białe plamki sprawiają wrażenie krwawnika pospolitego - Achillea millefolium.

od mar.2010

3. popłoch pospolity?

Dziękuję. I gratuluję. Wiedzy, no ale to oczywiste, jak i sokolego wzroku:-) Tak mnie zaciekawiłeś, że sobie pozbliżałam to zdjęcie po kawałku i zidentyfikowałam jeszcze nostrzyk biały, bniec biały i mlecz, nie jestem pewna, ale chyba zwyczajny, ale bardzo nieostry jest, więc pewności brak. Za trawy się nie brałam, bo mi słabo idą:- ( A na popłochu siedzi bielinek kapustnik:-)

od cze.2010

4. popłoch pospolity?
14.mar.18 07:43
Piotr Grzegorzek

Ja także bardzo często zamiast notatek wykonuję serię zdjęć i dopiero potem zestawiam listę gatunków.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji