Witam Podejrzewam częściowo turzyce lecz nie wiem jakią, pozostałe tośliny towarzyszące na mocno podmokłej łące l
Zbyt dużo gatunków jednym wątku utrudnia szybkie udzielenie odpowiedzi. Można się pogubić.
1 - turzyca z podrodzaju Eucarex. Z takiego zdjęcia ja więcej nie wycisnę. Zapewne jest to gatunek z grupy o jednym kłosie męskim. Najbardziej pożądaną informacją jest liczba znamion słupka wystających z pęcherzyka. Potem idzie owłosienie pęcherzyków, wygląd ich dzióbka itd...
2 - rzeżucha łąkowa - Cardamine pratensis. Na prawo wyczyniec łąkowy Alopecurus pratensis.
3 - kuklik zwisły - Geum rivale
4 - rzepicha - Rorippa (Trzeba poczekać na kwiaty, a nawet owoce. _
5 - trybula leśna - Anthriscus sylvestris
6 - kozłek lekarski - Valeriana officinalis
7 - coś z selerowatych - Apiaceae. Trzeba poczekać na kwiaty.
8 - jaskier jadowity - Ranunculus sceleratus
9 - jaskier z grupy włosieniczników - Batrachium. Konieczny widok liści podwodnych oraz nawodnych, o ile takowe są. Listki obok to inny gatunek.
10 - nie do oznaczenia. Trzeba poczekać na kwiaty.
11 - okrężnica bagienna - Hottonia palustris
12 - mech, prawdopodobnie Sanionia uncinata. Konieczne lepsze zdjęcie, najlepiej makro kilku łodyżek.
Tak powinno się pytać o turzyce - [bf#991562]
Szkoda, że na zdjęciu (10) rośliny nie zostały jakoś wyeksponowane, bo chyba tam widać pnący się po innych roślinach groszek błotny (Lathyrus palustris). W tym gąszczu zdaje się, że można dopatrzeć się jeszcze sitowia leśnego i tojeści bukietowej
Dla mnie 5 mogłaby być też świerząbkiem bulwiastym, a 4 mogłoby być to Barbarea stricta.
10 to może być również groszek żółty.
Świerząbek bulwiasty też brałem pod uwagę.