bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Rycerzyk Czerwonozłoty
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2005 «

#1
od sierpnia 2005

2005.10.20 11:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Borys Baj (borian)
Czy ktos mi powie czy ten grzyb jest w końcu jadalny czy nie. W sumie zbieram go od 10 lat i nic nie sie nie stało wprawdzie były to 4-6 grzybów na cały kosz, a jadała cała moja rodzina. W necie wyczytałem że jest jadalny albo i nie. Pomoze mi ktoś???
i

#2251
od kwietnia 2004

2005.10.20 11:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Cóż Ci mogę powiedzieć? Ja go czasami jadam w masie z innymi grzybami. Samego nie, bo jest niezbyt smaczny. Pimpek namiętnie je marynuje. Uważam tak: jeżeli Ci nie szkodzi to jedz. Śledź tylko uważnie nasze doniesienia, bo gdyby się gdzieś nagle ukazał artykuł, że odkryto w nim jakies genetyczne paskudztwo - będziemy na pewno o tym dyskutować.
.

#14
od września 2005

2005.11.11 16:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (piotrd)
Jak najbardziej jest jadalny i zbierany, w regionie łódzkim nazywany jest cukrówką. Ale to nic specjalnego i zbiera się go jako "wypełniacz" do potraw z innych grzybów.

#90
od kwietnia 2005

Nie podejrzewajcie mnie o jakies regionalne sentymenty i zlosliwe wypowiedzi na temat regionu Lodzkiego ale slyszalem z paru zrodel, ze dobre grzyby tam praktycznie nie rosna i ludnosc musi zadowolic sie np. w/w cukrowkami, mglejarkami (panienki?, czubki?), purchawkami i tzw. truchlami (podejrzewam ze chodzi raczej o tegoskura niz o prawdziwe trufle ktore znaleziono bodajze pod Czestochowa i nigdzie wiecej w Polsce).
Czy ktos wie cos wiecej na ten temat (brak grzybow w okolicach Lodzi)?

#15
od września 2005

2005.11.12 16:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (piotrd)
No więc muszę tu fałszywe pogłoski zdementować - w łódzkim purchawek nikt nie zbiera (przynajmniej ja nigdy nie słyszałem o czymś takim), rycerzyki bierze się czasami jako dodatek do innych grzybów, natomiast mglejarki są świetne w marynacie i kto ich nie zbiera ten trąba .
A porządne grzyby też rosną tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać ;) Chociaż tegoroczny sezon rzeczywiście jest słaby.

#91
od kwietnia 2005

Probowalem raz zrobic z mglejarek zupe ale nie wyszla smaczna.
Na gesto z jajecznica byly OK ale zona musiala nieco skorygowac zwykla recepture.
Czy marynuje sie je w zalewie kwasnej jak maslaki?
Chetnie sprobuje w przyszlkym roku.

#2328
od kwietnia 2004

2005.11.14 11:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Co to są porządne grzyby?

#16
od września 2005

2005.11.14 11:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (piotrd)
Marynata do mglejarek jest raczej niezbyt kwaśna (mają delikatny, słodkawy smak). Jeśli chcesz szczegółowy przepis to spytam.

#2330
od kwietnia 2004

2005.11.14 16:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Z mglejarek moja Mama i Babcia robiły farsz na pierogi. Bardzo smaczne.
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2005 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji