Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
borowik ponury w smietanie i w winie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
i

#44
od grudnia 2006

2010.03.22 03:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

nightcomer
znalazlem osobliwy przepis.

"ok 1 kg borowikow ponurych,
4 lyzki masla
cwierc szklanki bialego wytrawnego wina
pieprz, sol, papryka ostra,
szklanaka smietany,
pol szklanki utartego oscypka.

grzyby sie smazy przez 5 minut na masle. dolewa wino i dusi jeszcze 3 minuty. potem dodaje pieprz, papryke i sol, wlewa smietane, wsypuje ser i miesza. podaje sie na grzankach albo z ziemniakami."

jak myslicie, czy reszte tego wina mozna byloby rownoczesnie spozytkowac normalnie??
moze ktos sprawdzil??

(wypowiedź edytowana przez nightcomer 22.marca.2010)
i

#2519
od października 2005

Nie widzę tutaj niebezpieczeństwa. Borowika ponurego można łączyć z alkoholem ---> patrz ''Grzyby'' Ewald Gerhardt wydanie z roku 2006.
Nie sprawdzałem tego namacalnie, ale jak zaprosisz na taką ucztę to piszę się od zaraz :-)
i

#45
od grudnia 2006

2010.03.23 00:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

nightcomer
ciekawe skad sie wziely te informacje o interakcji z alk.
jezeli ktos podaje w atlasie taka informacje to chyba jej sobie nie wymyslil.
np w atlasie marcusa flucka: "po najnowszych badaniach uznano go za trujacego".
natomiast w atlasie ladislava hagary jest napisane, ze "pri kratkej tepelnej uprave a v kombinacii s pitym alkoholu je mierne jedovaty".
i

#2522
od października 2005

Nie wiem skąd się biorą. Wiem, że to trzeba sprawdzić :-) Czekam zatem na zaproszenie :-)

#4868
od kwietnia 2004

2010.05.10 10:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
U mnie w jednych atlasach pisze, że wchodzą w interakcję, w innych nie.

#4869
od kwietnia 2004

2010.05.10 10:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Zawsze należy patrzeć w najnowszy atlas. Ja tak robię.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji